Om Eksem

Vad är eksem?

Eksem är en av de vanligaste hudsjukdomarna och är ett samlingsnamn på en grupp ej smittsamma hudsjukdomar där det uppkommit en inflammation i över- och underhuden.

Symtom vid eksem

Eksem kännetecknas av rodnad, flagning, vätskande blåsor samt klåda. Klåda är det vanligaste tecknet på eksem och ofta kliar det så mycket att det kan vara svårt att låta bli att riva på huden. När man kliar och river på eksemet skadas hudbarriären och huden kan angripas av skadliga bakterier och eksemet blir infekterat.

Olika typer av eksem

Det finns olika typer av eksem. Några vanliga typer av eksem är bland annat Atopiskt eksem (böjveckseksem), Kontakteksem och Seborroiskt eksem (mjälleksem).

  • Atopiskt eksem är en kronisk, kliande inflammatorisk hudsjukdom. Atopi innebär att sjukdomen är kopplad till allergisk astma och/eller allergisk snuva. Orsaken är ofta en kombination av arv (medfödd benägenhet till torr och känslig hud) och miljö (värme, kyla, stress). Detta är den vanligaste typen av eksem hos barn.
  • Kontakteksem uppstår efter yttre påverkan av huden och kan vara allergiskt eller icke-allergiskt. Icke-allergiskt kontakteksem kan utlösas om huden upprepade gånger utsätts för till exempel vatten, rengöringsmedel eller kyla. Allergiskt eksem orsakas ofta av allergiframkallande ämnen såsom nickel, parfym eller gummi. Samtliga kontaktallergier kvarstår livslångt.
  • Seborroiskt eksem är ett rodnat, fjällande eksem i hårbotten och ofta även på andra ställen där huden har mycket talgkörtlar, såsom kring näsvingarna, i ögonbrynen eller bakom öronen. Seborroiskt eksem förekommer både hos spädbarn och hos vuxna.

Dexem

Dexem är en produktserie som behandlar irritation och andra symtom vid eksem – helt utan kortison.

  • Dela